VOX: Tinerii optează pentru studii peste hotare sau în țara lor? Iată ce spun proaspeții absolvenți

Întrucât ne aflăm în perioada examenelor de bacalaureat, iar elevii trebuie să facă o decizie importantă pentru viitorul vieții: studii peste hotare, sau la universitățile din țară. Noi ne-am propus să întrebăm tinerii absolvenți din diferite licee, unde doresc ei să primească cunoștințele mai departe, și ce criterii stau la baza alegerii.

Valeria Mirca, elevă la Liceul Teoretic European


Aș prefera să-mi continui studiile peste hotare, dar din anumite motive am hotărât să rămân în Moldova. Am decis așa, fiindcă sunt implicată în diverse activități pe care nu aș vrea să le las, am aici mulți prieteni și oferte de colaborare pentru o viitoare carieră. Dar cert este faptul că voi încerca să particip la training-uri și proiecte peste hotare.
În opinia mea, calitatea studiilor în Republica Moldova este bună, dar nu la nivel foarte înalt, totul depinde de modul de predare a profesorilor. Ce ține de viitor, facultatea nu e factorul decisiv care îți oferă un trai decent. Aici un rol important îl au capacitățile, dorința și interesul.

Sanda Gumenîi, elevă la Liceul Teoretic ’’Vasile Alecsandri’’

După examenele de bacalaureat am ales să aplic la Colegiul de Medicină, în domeniul farmaceutic. Consider că este o alegere bună, deoarece înveți doar 3 ani după liceu, iar suma contractului este una medie și reală situației de trai. După părerea mea calitatea studiilor în Republica Moldova este foarte joasă, nu cred că făcând facultatea aici, îți poți asigura un trai decent comparativ cu salariile mizere.

Tudor Lapp , elev la Liceul Teoretic ’’Mihai Marinciuc’’

Mă gândesc să aplic la o universitate din România, unde să pot studia programarea la fără frecvență, pentru că vreau să am timp liber pentru tot ce îmi propun să fac. Informatica pentru mine e simplă, o înțeleg, îmi place că poți lucra lejer. Învățământul superior la noi în țară nu este la un nivel înalt comparativ cu alte țări, dar oricum nu e de aruncat la gunoi. Pentru mine da, îmi poate asigura un viitor decent, dar nu-mi permit să afirm așa ceva pentru toți.

Maria Beschieru, elevă la Liceul Teoretic ‘’Boris Cazacu’’

Aș dori să depun la jurnalism din motiv că presupune multă acțiune și creație. Cel mai probabil în România căci acolo sistemul de învățământ e altul, ai posibilitatea de a face schimb de experiență în alte țări europene, iar diploma este mult mai apreciată. Calitatea studiilor la noi lasă de dorit, dar depinde de domeniul ales, dacă se poate deschide o afacere profitabilă îți poți permite și un trai decent, deși aici apar tot mai multe contradicții.

Daniel Nastas, elev la Liceul Teoretic ‘’Ion Creangă’’

Am în plan să aplic la informatică, cred că cea mai bună alegere ar fi în altă țară, cel mai probabil Cluj, România. Aici la noi nu cred că voi dispune de aceleași posibilități, cât despre calitatea studiilor depinde de facultate, dar majoritatea se bazează pe corupție. Cred că cu o facultate finisată la noi în țară voi întimpina mari dificultăți în angajare la serviciu decât cu cea de peste hotare.

Dorina Afteni,  elevă la Liceul Teoretic ’’Andrei Straistă’’

Vreau să-mi continui studiile peste hotare, la facultatea de Drept, în general sunt mulțumită de calitatea studiilor la noi, însă problema deja vine de la ce ne oferă statul apoi. Și dacă un medic sau profesor se va putea angaja mai rapid la un post de muncă, atunci despre un avocat nu pot spune asta. Dar dacă ești un bun specialist reușești și în Moldova.

Articol realizat de studenta stagiară pentru altfel.md, Rodica Popa.


Free WordPress Themes, Free Android Games