Nutriţionist: Grătarul – cea mai nesănătoasă metodă de preparare a cărnii. Cum facem ca grătarul să fie mai puţin nociv

Părerea populară este că grătarul constituie cea mai sănătoasă metodă de preparare a cărnii. Nutriţioniştii nu sunt însă de această părere, ba mai mult, spun că această modalitate de gătire este foare toxică şi poate dezvolta substanţe cancerigene, scrie Mediafax

A început sezonul grătarelor, care este, fără îndoială, activitatea noastră preferată. Nutriţioniştii recomandă însă să fim ponderaţi şi să fim atenţi la modul cum preparăm carnea pe grătar. Cel mai important aspect este să nu ardem carnea.

„Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurenţă cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura şi timpul de expunere”, a declarat, Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie. Porivit acestuia, carnea astfel preparată poate dezvolta substanţe cancerigene.

„Când carnea atinge metalul încins, apar transformări chimice cu rezultate foarte toxice – substanţe dovedit cancerigene. Fumul, atât cel al sursei de căldură cât şi rezultat din arderea grăsimii care se scurge, este şi el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnaţii, etc”, explică nutriţionistul.

Totodată, spune specialistul în nutriţie, grătarul poate constitui o sursă foarte mare de carne consumată într-un timp foarte scurt, ceea ce este dăunător pentru organism.

„Un alt pericol al grătarului este acela că se poate ajunge foarte uşor la un exces de carne şi proteină de origine animală. Corpul pur şi simplu nu are ce să facă cu 500g de carne, deci va suferi încercând să elimine excesul”, explică Mărgărit.

Cum facem ca grătarul să fie mai puţin nociv?

„În primul rând, trebuie să pornim de la o carne curată, fără nitrit. Marinarea cărnii poate reduce sinteza compuşilor toxici, deci este indicat să folosim un «baiţ» bogat în antioxidanţi (plante aromatice). Berea neagră se pare că ajută foarte mult. Alegem o plită (tablă, planşă) în loc de grătarul clasic. Astfel, carnea va fi expusă ceva mai uniform la căldură, deci reducem şansa să apară zone foarte arse şi va fi mai ferită de fum. Cu cât e mai groasă plita, cu atât mai bine”, precizează nutriţionistul.

Acesta mai spune că temperatura trebuie ţinută cât se poate de jos şi trebuie să fim atenţi să nu ardem carnea.

Ca să eliminăm, cât se poate, din efectele nocive ale grătarului, nutriţionistul ne recomandă combinaţia acestuia cu salate proaspete, asezonate cu lămâie, plante aromatice sau sosuri naturale din iaurt.

„Fibrele şi antioxidanţii vor neutraliza şi vor împiedica asimilarea substanţelor toxice produse prin frigerea cărnii. Nu punem legumele pe grătar, ci încercăm să le mâncăm crude. La fel şi cartofii, dacă vrem neaparat să-i mâncăm e mai bine să-i coacem, nu să-i prăjim. Apa este foarte importantă, mai ales dacă lângă grătar vine şi un vin. La vin conteaza calitatea, nu cantitatea, deci atenţie la ce alegeţi”, recomandă Cristian Mărgărit.


Free WordPress Themes, Free Android Games