Interviu cu Pavel Pașcan: „Muzica mijloc de exprimare a sufletului”

Muzica este una dintre cele mai frumoase invenții ale omenirii, ea reușește să trezească în noi diverse trăiri. Oricât de ciudat nu ar părea, uneori pasiunile se nasc întâmplător, tânărul ambițios din satul Țânțăreni, Anenii Noi ne povestește despre experiența sa în arta muzicii. Cu zâmbetul mereu pe buze, plin de optimism ne-a demonstrat că prin muncă și dorință îți poți atinge orice scop propus. Totul s-a întâmplat de la sine, iar veselia pe care o aduce oamenilor îi provoacă satisfacție sufletească.

Cum ți-ai  descoperit pasiunea pentru muzică ?
Pasiunea pentru muzică am descoperit-o odată cu apariția chitarei în viața mea. Când bunicii mei i-au făcut cadou fratelui meu o chitară, eu am decis să-mi încerc norocul. Pentru început vibram cu strunele primele melodii, împreună cu un prieten care avea și el chitară, iar după câteva săptămâni deja au apărut și primele cântece. Astfel, treptat m-am îndrăgostit nespus de acel instrument. Odată ce am realizat că mi se primește, a apărut și pasiunea pentru muzică, pentru
a aduce veselie oamenilor, de a le dinamiza viața și crea acea plăcere lăuntrică.

Ce te-a determinat să cânți la diferite petreceri? Pasiunea pentru muzică îți aduce și beneficii materiale?
Totul a pornit din glumă, când mi-am pus un scop să cânt la nunta fratelui meu. Iar când am ajuns la liceu, au apărut și primele oportunități de a cânta la microfon, care anterior constituia o barieră pentru mine. Cel care m-a ajutat să depășesc această barieră a fost  Alexandru Burduja, coordonatorul cercului de vocal la Casa de Creație “CIOCÂRLIA”.  El este cel care mi-a găsit o latură nouă a personalității mele și mi-a dat un imbold de a continua mai departe și de a crește la cel mai înalt nivel. Ca să cânt la nunți m-a inițiat un bun prieten, Sergiu Căldăraru cu formația sa „Simbol Show” din raionul Aneni-Noi. Da, îmi aduce un oarecare venit, dar nu asta este cel mai important atâta timp cât o fac din plăcere.

Care a fost cel mai interesant moment pentru tine de cînd ai început a cânta?
Cel mai interesant moment a fost probabil faptul căci mă aflam în centrul atenției, am trecut prin niște etape  neobișnuite și m-au  cuprins niște emoții foarte pozitive. Dar cel mai mult sentimentul că ai reușit să faci ceva frumos în viață, te motivează să ridici noi culmi.

Ce gen de muzică preferi?
Când citesc sau am nevoie să meditez asupra unor lucruri ascult muzică clasică, mai prefer și de estradă. Însă pentru muzica populară am ceva aparte, mai ales când mă aflu în străinătate și aud muzică populară moldovenească, zâmbetul îmi apare involuntar, inima îmi tresare și-mi provoacă sentimentul de mândrie căci sunt născut în Moldova.

Faci parte dintr-o formație muzicală? La ce concursuri naționale sau internaționale ai participat?
 Da, sunt deseori solicitat ca solist. Am participat în 2014 la concursul internațional muzical din orașul Büyükkarıştıran, Turcia, împreună cu Centrul de Creație “CIOCÂRLIA”  și directorul acestuia, Doamna Lilia Oltu. Am luat unul dintre locurile de frunte, evoluând cu melodia „Dragă otee”. Am concurat cu participanți din diferite țări, precum Turcia, Mongolia, Italia, Portugalia, Spania, Bulgaria. Am profitat chiar și de o vacanță frumoasă în Istanbul, un oraș de rară frumusețe.
Unde te poate contacta publicul pentru concerte și nunți ?
Sunt ușor de găsit pe facebook

Care sunt în opinia ta calitățile pe care trebuie sa le dețină un muzician ?
În opinia mea un muzician trebuie să muncească foarte mult și să pună suflet în ceea ce cântă. Dăruirea de sine și entuziasmul cu care cânți te ajută să fii apreciat de către lume.

Care este cel mai mare vis al tău legat de muzică ?
Deși viitorul meu nu este neapărat legat de muzică, visul meu este să ajung un artist de calitate, îmi doresc mult să fac muzică bună și să se bucure de ea cat mai multă lume. În viitorul apropiat vreau să am propriul cântec și sper să fie unul de succes. Răposatul, Nelul Stratan, mi-a zis așa o frază:„Dacă poți cânta, păcat să nu-ți faci un cântec propriu.

Articol realizat de studenta stagiară pentru altfel.md, Rodica Popa


Free WordPress Themes, Free Android Games